Subskrybuj:   Posty   |   Komentarze
RSS

Firmy stawiają na catering

« starsze | nowsze »

W naszym kraju powstaje coraz więcej restauracji. Wszyscy oglądamy od czasu do czasu telewizję. Nie sposób więc przegapić programów, które święcą ostatnio triumfy. A są to najczęściej wszelkiej maści audycje typu reality show, gdzie coraz częściej znany restaurator bądź restauratorka przyjeżdża by wziąć sprawy w swoje ręce i wyciągnąć restaurację w kłopotach z długów.

Co więcej, coraz częściej zaradni Polacy nie tylko dobrze radzą sobie jako właściciele restauracji, ale dodatkowo świadczą usługi związane z cateringiem. Ich klientami równie często stają się poważne firmy i instytucje. Zaraz, zaraz, czy to oznacza, że pracownicy rodzimych firm spożywają coraz więcej potraw typu fast food, ociekających tłuszczem i niezdrowych hamburgerów, pizze i frytki? Bynajmniej. W dzisiejszych czasach królują dania, które coraz częściej zapewnia skuteczny i dobrze zorganizowany catering sushi.

Jak dobrze wiemy, sushi jest potrawą japońską, a składa się głównie z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym wraz z wieloma dodatkami. Często są to surowe owoce morza, wodorosty, ryby, grzyby, jajka czy warzywa. Decydując się na usługi cateringowe powinniśmy pamiętać, że prawidłowo podane sushi powinno być przygotowywane po dokonaniu zamówienia. Warto więc zwrócić uwagę na jego świeżość i walory estetyczne. Sushi powinniśmy spożywać palcami, jednak w naszym kraju najczęściej posługujemy się pałeczkami. Pamiętajmy też o dodatkach w postaci sosu sojowego, chrzanu wasabi i imbirze. W Polsce najpopularniejsze stały się takie oto rodzaje tej potrawy – chirashi-zushi, sashimi, maki-zushi, nigiri-zushi oraz temaki-zushi. Firma świadcząca catering sushi powinna łączyć szacunek do tradycji japońskiej oraz otwartość na nowe smaki.

Usługi cateringowe są więc coraz popularniejsze i coraz częściej korzystają z nich firmy zarówno małe, średnie jak i duże, które często organizują spotkania biznesowe i imprezy integracyjne. Aż strach pomyśleć jak wyglądałaby teraźniejszość bez dostępu do restauracji i podmiotów świadczących tego rodzaju usługi. Być może więc warto pomyśleć o rozpoczęciu własnej działalności i własnej kariery właśnie od obsługi niewielkich firm i imprez? Szczególnie zaś jeśli jesteśmy już właścicielem lepiej lub gorzej prosperującej restauracji.

Znalazłeś literówkę? Daj nam o tym znać!

Dodaj komentarz lub opinię na forum: