Subskrybuj:   Posty   |   Komentarze
RSS

Masa cukrowa – nowy surowiec przemysłu cukierniczego

« starsze | nowsze »

Obecnie w polskim przemyśle cukierniczym masa cukrowa  zdobywa coraz większą popularność, szczególnie przy wyrabianiu wszelkich ozdób na torty i ciasta. Masa cukrowa jest dość nowym towarem na polskim rynku, ale powoli podbija rynek cukierniczy. Czym dokładnie jest masa cukrowa? Otóż  masa cukrowa to surowiec – pewnego rodzaju lukier plastyczny służący do wykonywania przeróżnych ozdób na przykład na torty, ciasta itd. Masa cukrowa najczęściej wykorzystywana jest przy wykonywaniu ozdób tortów na wesela, śluby, ale nie tylko. Masa cukrowa daje także nowe możliwości wykonywania przeróżnych ozdób, dlatego cieszy się coraz większą popularności i  z entuzjazmem jest przyjmowana i wykorzystywana przez polskich cukierników.

Ostatnio nawet zaczęły pojawiać się sklepy internetowe oferujące właśnie takie produkty jak masa cukrowa i dekoracje z niej wykonywane. Oczywiście masa cukrowa to produkt raczej specjalistyczny i przy jego sprzedaży przez internet przypuszczam nikt nie nie nastawia się na tak masową sprzedaż jak to jest w przypadku zwykłych towarów, typu sprzęt elektroniczny itp. chętnie kupowanych przez internet. Jednak branża ślubna również w Polsce coraz bardziej się rozwija jako sektor biznesowy, więc automatycznie tworzy nowe rynki dla takich produktów jak masa cukrowa. Jak już wspomniałem świadczy o tym fakt, że obecnie pojawiają się już sklepy sprzedające masę cukrową w internecie, a nawet sklepy specjalizujące się w sprzedaży takich produktów jak masa cukrowa, i wykonywane z masy cukrowej ozdoby cukiernicze. Niektóre firmy sprowadzają masę cukrową z za granicy na przykład Szwecji.

Ze względu na swoje właściwości masa cukrowa ma jeszcze szerokie możliwości zastosowania w przemyśle cukierniczym. Wszystko zależy od pomysłowości i finezji cukierników.

Znalazłeś literówkę? Daj nam o tym znać!

Dodaj komentarz lub opinię na forum: