Na przełomie XX wieku woda była oczyszczana w sposób mechaniczny za pomocą tzw. filtrów sedymentacyjnych. Choć może się to wydawać nieprawdopodobne od tamtego czasu do dziś praktycznie nic się nie zmieniło. Jedyną różnicą jest to, że obecnie woda jest chlorowana. Chlor co w prawdzie dezynfekuje wodę, usuwa z niej bakterie, wirusy i grzyby ale przy kontakcie z wodą chlor tworzy wiele niebezpiecznych substancji zwanych haloformami. Substancje te mogą być przyczyną raka wątroby i nerek, marskości wątroby oraz guzów tarczycy. Po za tym chlor przy bezpośrednim kontakcie ze skórą i oczami powoduje podrażnienie i zaczerwienienie.
Badania przeprowadzone w USA dowiodły, że ludzie którzy przez wiele lat spożywali chlorowaną wodę są bardziej narażeni na raka jelita grubego i pęcherza moczowego. Istnieje też zależność między chorobą Alzheimera a obecnością związków aluminium i glinu w komórkach nerwowych znajdujących się w mózgu.
Można się jednak ochronić przed spożywaniem skażonej wody. Przy obecnym rozwoju technologicznym taką ochronę mogą zapewnić nam filtry do wody a w szczególności filtry odwróconej osmozy. Są to filtry o niezwykle małych porach. Dla zobrazowania tego posłużę się przykładem. Wielkość bakterii to około 0,2-20 mikronów, wirusy to około 0,5-0,05 mikronów, natomiast wielkość porów membrany wynosi 0,005 mikrona jest to wielkość zbliżona do pojedynczej cząsteczki wody! Tak małe pory są w stanie odfiltrować wiele niebezpiecznych dla naszego zdrowia i życia związków chemicznych takich jak np: ołów, rtęć, chlor, azotany, żelazo, mangan itp. Nowoczesne filtry do wody odfiltrowują również zanieczyszczenia mechaniczne takie jak: piasek, szlam, osad oraz zabijają bakterie, wirusy i grzyby występujące w wodzie.
Dodaj komentarz lub opinię na forum: