Subskrybuj:   Posty   |   Komentarze
RSS

Restauracje – na czym tak naprawdę zarabiają?

« starsze | nowsze »

Restauratorzy zacierają ręce. Obecnie zarabiają mnóstwo pieniędzy na potrawach serwowanych na wynos. Jeszcze kilka lat temu o jedzeniu na telefon słyszało niewielu. Chcąc zjeść coś ciepłego na mieście trzeba było odwiedzić bar lub restaurację i zamówić posiłek. Jednak dzisiaj sytuacja się zasadniczo zmieniła.

Szczególnym zainteresowaniem i uznaniem cieszą się wszelkie usługi, które scharakteryzować można jednym określeniem – „jedzenie na telefon”. Dają one możliwość zarobienia pieniędzy między innymi osobom bezrobotnym (dostawca) lub innym chcącym dorobić po prostu do pensji. Pytanie jest jednak proste – dlaczego coraz więcej ludzi wybiera właśnie jedzenie na telefon i korzysta z tego rodzaju usług? Odpowiedź, wbrew pozorom, nie jest wcale trudna i skomplikowana.

Zacznijmy od tego, że wiele lokali, które oferują takie usługi otwarta jest zazwyczaj do późnych godzin wieczornych lub nawet 24 godziny na dobę. Możemy zatem zamówić interesujące nas potrawy dosłownie w każdej chwili i w każdej sytuacji. Poza tym na plus przemawiają zerowe lub bardzo niewielkie koszta dostawy produktów. Po trzecie – jedzenie na telefon to doskonałe rozwiązanie dla osób samotnych, które nie potrafią bądź nie lubią gotować i oczywiście zabieganych studentów.

Jedzenie na telefon jest jednak tylko jednym ze sposobów na czerpanie zysków przez restauracje i pozyskiwanie przez nie nowych klientów. Dzisiaj drugim, równie istotnym i popularnym, jest świadczenie usług cateringowych.
Obecnie wiele firm posiada wyspecjalizowane w obsłudze imprez od kilku do kilkuset osób działy. Zespół profesjonalistów godnych zaufania dba o przebieg imprezy, który musi być przecież zgodny z zaplanowanym wcześniej scenariuszem. Restauracje działające dzisiaj w kraju specjalizują się zarówno w takich usługach jak catering okolicznościowy jak i catering dla firm.
Catering dla firm obejmuje spotkania biznesowe, konferencje, imprezy integracyjne i inne. W takich przypadkach firma zajmująca się świadczeniem usług cateringowych służy klientom pomocą i doradztwem w zakresie doboru menu i organizacji całej imprezy. Z kolei catering okolicznościowy to doskonała kuchnia będąca idealnym dodatkiem do imprez domowych (urodziny, komunie, chrzciny) i tych na świeżym powietrzu (wesela, garden party)… i na tym właśnie zarabiają dzisiejsze restauracje.

Znalazłeś literówkę? Daj nam o tym znać!

Dodaj komentarz lub opinię na forum: