Idąc tropem tego, co serwuje nam telewizja w ostatnim czasie można by powiedzieć, że rodzimi przedsiębiorcy, którzy postawili ongiś na prowadzenie własnej restauracji, jako na zajęcie mające przynieść im pożądany zysk i dobrobyt, a także rozgłos i liczną klientelę są w kropce.
Przynajmniej tak możemy wywnioskować z obrazu tego, co oferuje nam jedna z komercyjnych stacji prezentująca program pani Magdy Gessler będący dość wierną kopią brytyjskiego show Gordona Ramsaya. „Kuchenne Rewolucje”, bo o tymże programie mowa, to zamknięta w telewizyjnej ramie 50 minut próba odbudowania reputacji danego lokalu i wyciągnięcia go z tarapatów – najczęściej nie tylko finansowych. Zastanawiając się nad kondycją rodzimych restauracji warto poświęcić choć chwilę, by uświadomić przyszłych restauratorów czym winna charakteryzować się ta, która odniesie sukces i pozwoli utrzymać się w branży. Restauracyjny biznes czas zacząć.
Planując otwarcie restauracji pamiętajmy o kilku podstawowych prawdach, które z pewnością pomogą nam w zdobyciu klientów.
Po pierwsze – podstawą udanego dnia jest dobry posiłek. Nasz lokal musi więc serwować apetycznie podane dania, świetnie przyrządzone i starannie przygotowane. Istotnym elementem jest także bogactwo przypraw i proponowanie takich potraw, które sprawią, że klient wyjdzie od nas zadowolony i przede wszystkim syty.
Po drugie – zadbajmy o zaprojektowanie baru, który oferował będzie różnorodność trunków i napojów, a także win z wszystkich stron świata.
Po trzecie – liczy się wygląd. Zadbajmy o to, by nasz lokal urządzony był w nowoczesnym stylu, tak aby chciało się do niego wracać, oferował elegancję i wygodę. Styl w jakim urządzimy restaurację ma bezpośredni wpływ na samopoczucie gości i atmosferę panującą w lokalu.
Po czwarte – zajmijmy się kompleksową organizacją imprez dla każdego klienta, a także dla małych, średnich i dużych firm. W takich wypadkach powinniśmy zasugerować własne menu, udekorowanie sali oraz zagwarantować obsługę sali i balu, a także (w razie potrzeby) zapewnić miejsce na szkolenia wraz z nagłośnieniem. Jakie imprezy powinny zatem wchodzić w skład naszej oferty? Przede wszystkim będą to studniówki, bale, chrzciny, komunie, rocznice, imprezy firmowe, przyjęcia okolicznościowe, imieniny, catering.
I na koniec – nasz lokal, nieważne czy będzie to restauracja w Szczecinie, stolicy czy na przykład w Poznaniu, powinien być w stanie zorganizować fachową obsługę uroczystości do kilkuset miejsc i obok doskonałej kuchni zorganizować doskonałą muzykę graną przez profesjonalnych DJów szczególnie w piątkowe i sobotnie wieczory.
Dodaj komentarz lub opinię na forum: