Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jego za duża ilość we krwi może spowodować bardzo przykre skutki. Nadmierna ilość cholesterolu przykleja się do ścian tętnic i tym sposobem może je zwęzić, a nawet zablokować, czego efektem są choroby wieńcowe, choroby serca, a nawet zawał.
Cholesterol istnieje w naszej krwi i przemieszcza się na białkach zwanych inaczej lipoproteinami. Dobry cholesterol przenosi się z innych organów do wątroby, skąd później jest usuwany z organizmu. Zły cholesterol pozostaje w naszym ciele i powoduje wiele szkód, o których pisaliśmy powyżej. Leczenie wysokiego poziomu cholesterolu wiąże się już z przyjmowaniem leków, ale nie tylko. Wymaga zmiany trybu życia, czyli zdrowa dieta i aktywność fizyczna. Możemy powiedzieć, że jest to kolejny przykład spraw zdrowotnych, których dotyczy odpowiednie odżywianie. Jak widzisz warto dbać o dietę, aby nie martwić się później.
Wybierz zdrowe tłuszcze, tłuszcze nasycone nie działają korzystnie, ponieważ podnoszą poziom złego cholesterolu bardziej niż cokolwiek innego. Tłuszcze nasycone występują w niektórych produktach mlecznych, czekoladzie, produktach mięsnych oraz fast food’ach smażonych na głębokim tłuszczu. W dziennej dawce kalorycznej zakładaj do 35 procent zdrowych tłuszczy znajdujących się w chudym mięsie, orzechach i olejach takich jak: rzepakowy czy oliwkowy, które naturalnie pomogą obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Wybieraj pokarm bogaty w rozpuszczalny błonnik, który zapobiega wchłanianiu cholesterolu w przewód pokarmowy. Co wchodzi w skład takich pokarmów? Płatki pełnoziarniste – owsiane czy otręby owsiane, owoce – jabłka, banany, suszone śliwki, pomarańcze czy gruszki. Rośliny strączkowe, czyli – soczewica, fasola, ciecierzyca, groszek. Jedz dużo owoców i warzyw. Dieta bogata w owoce i warzywa, taka jak ta dostępna na stronie https://bedietcatering.pl/warszawa/, może zwiększyć zawartość ważnych związków obniżających poziom cholesterolu w diecie. Te związki, zwane stanolami roślinnymi lub sterolami, działają jak rozpuszczalny błonnik. Jeżeli nie raz obiło ci się o uszy, że ryby to jedno z najzdrowszych pokarmów, to my tylko potwierdzimy. Ryby bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3, a co więcej chronią organizm przed stanami zapalnymi oraz pomagają zmniejszyć ryzyko zawału serca.
Dla niektórych może to być zła wiadomość, ale zaleca się ograniczenia spożywania pokarmów odzwierzęcych, takich jak: wątroba i inne podroby, żółtka jaj, krewetki i produkty mleczne z pełnego mleka. Jako że, wysoki poziom złego cholesterolu może przyczynić się do chorób serca zalecamy ograniczenie soli w diecie. Jej obecność w diecie może podnieść ciśnienie krwi i ryzyko problemów z sercem. O alkoholu nie będziemy za wiele się rozpisywać, jego zbyt duża ilość może doprowadzić do wielu niekorzystnych powikłań w twoim ciele, dlatego im bardziej ograniczysz, tym lepiej dla ciebie. Zastanawiając się nad dietą, która ma obniżyć lub zapobiec dużej ilości cholesterolu warto zaufać specjalistom i wybrać dietę pudełkową. Zamiast przeszukiwać półki sklepowe i czytać każdą etykietę możesz codziennie cieszyć się zdrowymi posiłkami, dostosowanymi specjalnie pod twoje potrzeby.
U mnie pomaga aktywność fizyczna. Jak jej nie mam to cholesterol skacze do góry.
Bez masła, żółtego sera i tłustych sosów da się żyć. Gorzej ze słodyczami ;)
Nie dawno chowałem bliską osobę, która zmarła z powodu udarów – 3 kolejnych, a te wynikały z zapchanych tętnic. Nie lekceważcie cholesterolu. Lekarze Wam nie pomogą, a pogotowie jak przyjedzie to powiedzą, że teraz nie jest czas na pobyt w szpitalu.